Alert: You are not allowed to copy content or view source

Basic Tenses

Basic Tenses

Tenses are used to refer to the time of action.

There are three types of tenses:
1. Past tense
2. Present tense
3. Future tense

Past tense refers the actions that have already happened.

Present tense refers to the actions that are happening now or happens regularly.

Future tense refers to the actions that will happen in the time ahead or in future.

Examples,

• I ate an apple. (Past tense)

Ten1_1

• I like swimming. (Present tense)

Ten1_2

• I will go to school tomorrow. (Future tense)

Ten1_3 

 

Exercise

Identify the type of sentence.

1. I will study hard.
a. Past tense
b. Present tense
c. Future tense

2. I met him in the market.
a. Present tense
b. Past tense
c. Future tense

3. The sun rises in the east.
a. Present tense
b. Past tense
c. Future tense

4. Raman runs very fast.
a. Past tense
b. Present tense
c. Future tense

5. The teacher will teach us Tenses tomorrow.
a. Future tense
b. Present tense
c. Past tense

6. The king died in a war.
a. Future tense
b. Present tense
c. Past tense

7. I went to green-grocer yesterday.
a. Present tense
b. Past tense
c. Future tense

8. My mother cooks delicious food.
a. Past tense
b. Future tense
c. Present tense

9. She sings very well.
a. Present tense
b. Past tense
c. Future tense

10. India will win the match.
a. Present tense
b. Past tense
c. Future tense


Answers

1. C
2. B
3. A
4. B
5. A
6. C
7. B
8. C
9. A
10. C

Other Chapters of Class 1

Facts

Did you know that The word 'Goodbye'…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%