Alert: You are not allowed to copy content or view source

Question Tags

Question Tags

In English, a tag question is a unique construction. It begins with a statement and is followed by a mini-question. Question tags are used to obtain confirmation.
Examples,
• You are coming to the party, aren’t you?
• She is a doctor, isn’t she?

Rules for question tags:


• Sentence and question tag should be in the same tense.

• If the sentence is positive, the question tag will be negative and vice-versa.

• Always use pronoun in the question tag.

• In negative question tag, helping verb will always be in the contracted form.

• There is no contracted form of ‘am not’, hence, ‘aren’t’ is used.

• Some words like, seldom, hardly, scarcely, etc. are negative in meaning, hence, positive question tag is used with them.
E.g. You hardly go to gym these days, do you?

• If a sentence begins with ‘let us/ let’s’, the question tag will be ‘shall we?’
E.g. Let us have dinner, shall we?

Exercise

Fill in the blanks with the correct question tag.

1. He is from a small town in Punjab, _________?
a. is he
b. isn’t it
c. doesn’t he
d. isn’t he

2. Shut up, ________?
a. don’t you
b. won’t you
c. isn’t you
d. weren’t you

3. We are late again, _________?
a. aren’t we
b. don’t we
c. are we
d. isn’t it

4. You were bored at the party, _________?
a. were you
b. aren’t you
c. weren’t you
d. didn’t you

5. She is in love with music, _________?
a. doesn’t she
b. isn’t she
c. does she
d. is she

6. He isn’t in Army, ___________?
a. isn’t he
b. does he
c. is he
d. doesn’t he

7. I like sweets very much, ________?
a. aren’t I
b. didn’t I
c. won’t I
d. don’t I

8. He studies very hard, _________?
a. doesn’t he
b. isn’t it
c. does he
d. isn’t he

9. She often comes home late, ________?
a. does she
b. doesn’t she
c. isn’t she
d. is she

10. They don’t watch TV much, ________?
a. did they
b. don’t they
c. do they
d. didn’t they

Answers

1. D
2. B
3. A
4. C
5. B
6. C
7. D
8. A
9. B
10. C

Other Chapters of Class 8

Facts

Did you know that A new word…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%