Alert: You are not allowed to copy content or view source

Nouns

Nouns

Nouns:
A noun is a word that is used as the name of a person, place, thing, or idea. Nouns include names of locations, people, objects that we can touch, ideas, etc.
Examples,
• Person: soldier, Ellen, shopkeeper, etc.
• Place: London, Delhi,
• Thing: computer, sofa, bridge, etc.
• Idea: joy, faith, kindness, etc.

Common nouns and proper nouns

Common noun: A common noun is the word for a person, place, or thing. It's the word that appears in the dictionary.
Examples,
• Animal, cousin, city, dog, etc.

Proper noun: A proper noun is the given name of a person, place, or thing. It's likely to be a personal name or a title.
Examples,
• Jacob, Brazil, New York, etc.
Proper nouns always begin with a capital letter.

Common nouns are further divided into the following types.
• Collective nouns: army, flock, gang, jury, committee, team, etc.
• Abstract nouns: Hatred, love, wisdom, laughter, poverty, etc.
• Material nouns: cotton, gold, iron, wood, etc.

Noun Gender:

Gender is divided into four categories:

1. Masculine gender: It denotes male sex.
• Boy, man, father, lion, etc.

2. Feminine gender: It denotes female sex.
• Girl, woman, mother, lioness, etc.

3. Common gender: It denotes both male and female.
• Teacher, child, baby, student, etc.

4. Neuter gender: It denotes non-living things. It is neither male nor female.
• Computer, sofa, tower, machine, etc.


Exercise

Identify the type of underlined noun in the following sentences.

1. The old man was carrying a baby.
a. Proper noun
b. Common noun
c. Abstract noun
d. Collective noun

2. Albert Einstein was a great scientist.
a. Proper noun
b. Common noun
c. Abstract noun
d. Countable noun

3. A litter of puppies was there in the ground.
a. Common noun
b. Proper noun
c. Collective noun
d. Abstract noun

4. He is known for his bravery.
a. Proper noun
b. Material noun
c. Collective noun
d. Abstract noun

5. Don’t put so much salt on your chips.
a. Material noun
b. Proper noun
c. Collective noun
d. Countable noun

Find the number of nouns in the following sentence.

6. James wants to go on a ride.
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

7. He is one of the finest players in our team.
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3

8. Jogging is my favourite sport.
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

9. Would you like to have a walk with me?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 0

10. They have been talking for an hour.
a. 0
b. 3
c. 2
d. 1


Answers

1. B
2. A
3. C
4. D
5. A
6. B
7. C
8. B
9. A
10. D

Other Chapters of Class 6

Facts

Did you know that The shortest, oldest,…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%