Alert: You are not allowed to copy content or view source

Prepositions

Prepositions

A preposition is a word that links a noun, pronoun, or noun phrase to some other part of the sentence.

For English learners, prepositions might be challenging. There is no set formula or rule for selecting a preposition. When reading or listening in English, you should try to identify a preposition and recognise its usage when you are first learning the language.

Examples,
• In the room
• Into the pond
• To the school
• With a knife
• On the table

A preposition is used to show direction, location, or time, or to introduce an object.

Uses of some important prepositions:

Preposition Locations
At Specific locations, addresses, companies, stores, events, parties, exact time, etc.
In

Enclosed spaces, buildings, regions, water, mountain ranges, forests, cities, space, group of people, month, year, etc.

On Surfaces, roads, shores, islands, planets, public transportation, big boats, days, dates, etc.

With:
• In the company or presence of somebody/something.
E.g. I have a client with me right now.

• Using something
E.g. You can cut it with a knife.

To:
• In the direction of something.
E.g. He is going to Paris.

From:
• To show the time or point in time when something starts.
E.g. The show starts from Monday.

Off:
• Used to denote ‘down or away from a place or at a distance in space or time’.
E.g. We are getting right off the subject.

Through:
• From one end or side of something/somebody to the other.
E.g. The bullet went straight through him.

Across:
• From one side to the other side of something.
E.g. A grin spread across her face.

Before:
• Used to say that somebody/something is in a position in front of somebody/something.
E.g. Your name is before mine on the list.

Below:
• At or to a lower level or position than somebody/something.
E.g. Skirts will be worn below the knee.

Within:
• Before a particular period of time has passed.
E.g. You will receive a reply within seven days.

• Inside the range or limits of something.
E.g. We are now within the range of enemy fire.

Beneath:
• Under somebody/something.
E.g. They found the money buried beneath a pile of leaves.

Exercise

Complete the given sentences with the most suitable option.

1. There was a big clock ______ the painting.
a. at
b. beneath
c. below
d. besides

2. There was a free phone ______ the car.
a. with
b. beneath
c. at
d. across

3. The men were standing _____ the roof.
a. in
b. on
c. from
d. along

4. The metro station is right _______ the airport.
a. on
b. over
c. off
d. beneath

5. He took a handkerchief _____ his pocket.
a. from
b. on
c. at
d. with

6. They were still 100 metres _____ the summit.
a. across
b. off
c. over
d. with

7. I asked someone the way _____ the town centre.
a. off
b. within
c. to
d. on

8. They walked slowly ________ the forest.
a. at
b. over
c. beneath
d. through

9. I enjoyed my three years ______ university.
a. at
b. with
c. from
d. to

10. When I reached the river, I simply swam _______.
a. beneath
b. across
c. below
d. in

Answers

1. C
2. A
3. B
4. D
5. A
6. B
7. C
8. D
9. A
10. B

Other Chapters of Class 6

Facts

Did you know that There's a name…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%