Alert: You are not allowed to copy content or view source

Adjectives

Adjectives

Adjectives are the words that are used to describe nouns and pronouns.
Examples,
• Look at the cute puppy.
• Once there was a king. The king was very brave.
In the above sentence, ‘cute’ and ‘brave’ are adjectives as they are used to describe the nouns ‘puppy’ and ‘king’ respectively.

Adjectives are used to indicate size, shape, colour, origin, etc.
For example,
• A huge animal (Size)

Adj4_1


• A round table (Shape)

Adj4_2

• The red flower (Colour)

Adj4_3

• French people (Origin)

Adj4_4

 

Types of adjectives
1) Adjective of quality
2) Proper adjective
3) Adjective of number
4) Demonstrative adjective
5) Distributive adjective
6) Interrogative adjective
7) Adjective of quantity
8) Possessive adjective

Degree of adjectives:
1. Positive: It is used to describe the quality of a noun or pronoun. E.g. intelligent, pretty, clever, etc.
2. Comparative: It is used to compare two nouns or pronouns. E.g. more intelligent, prettier, cleverer, etc.
3. Superlative: It is used to show a noun superior out of all. E.g. most intelligent, prettiest, cleverest, etc.

Exercise

Fill in the blanks with the correct option.

1. I think, Raman is _______ than Sandeep.
a. old
b. faster
c. intelligent
d. nice

2. Gold is the ___________ metal.
a. most precious
b. heavier
c. most heaviest
d. precious

3. She is the ________ among all the girls.
a. tall
b. cleverer
c. prettiest
d. more intelligent

4. Shakespeare was a _______ poet.
a. greater
b. better
c. best
d. great

5. This house is _________ than that one.
a. large
b. bigger
c. small
d. equal

Identify the adjectives in the following sentences.


6. He lived a very isolated existence.
a. Very
b. Existence
c. Lived
d. Isolated

7. His medals made a brave show.
a. Brave
b. Show
c. Medals
d. Made

8. He accused the Government of being unbelievably niggardly.
a. Accused
b. Being
c. Niggardly
d. Unbelievably

9. He was something of a benevolent despot.
a. Despot
b. Something
c. He
d. Benevolent

10. She showed commendable loyalty to the family firm.
a. commendable
b. loyalty
c. firm
d. showed

Answers

1. B
2. A
3. C
4. D
5. B
6. D
7. A
8. C
9. D
10. A

Other Chapters of Class 4

Facts

Did you know that The letters 'ough'…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%