Alert: You are not allowed to copy content or view source

Spellings

Spellings

The process of writing or naming words is called spelling. Spelling is a combination of letters to form a meaningful word. A misspelt word is a series of letters that does not form of a meaningful word or forms a word that is not correct in the context of the given sentence.

Some commonly misspelt words are given below.
• Plummet
• Expanse
• Expense
• Exploit
• Primitive
• Priority
• Barren
• Beacon
• Elaborate
• Accumulate
• Anxious
• Agony
• Predict
• Pursue
• Collaborate
• Commend
• Stifle
• Knack
• Migration
• Unanimous
• Dwell

Collocations:
Words that are regularly mentioned or paired together are called collocations. It makes language sound more exciting and interesting, in addition to making it sound more natural.

Some commonly used collocations are:
• Take a holiday
• Get a job
• Do a favour
• Make a deal
• Keep quite

Spe6_1


• Happily married
• Highly controversial
• Irreparable damage
• Go on foot
• Guess correctly
• Go out of business
• Make an appointment
• Get started
• Come to an agreement

Spe6_2

• Come to nothing
• Lose consciousness


Exercise

Choose the incorrectly spelt word.

1.
a. Dwell
b. Primitive
c. Barren
d. Controvercial

2.
a. Elaborate
b. Plumbet
c. Unanimous
d. Committee

3.
a. Accumulate
b. Pursue
c. Expliot
d. Priority

4.
a. Anxeous
b. Beacon
c. Accommodate
d. Stifle

5.
a. Collaborate
b. Agony
c. Buisness
d. Predict

Fill in the blanks with the most suitable option.

6. _________ damage
a. Irresistible
b. Irreparable
c. Irresponsible
d. Irrevocable

7. _________ a deal
a. Make
b. Have
c. Go
d. Defeat

8. _________ to an agreement
a. Arrive
b. Make
c. Out
d. Come

9. _________ consciousness
a. Avoid
b. Lose
c. Lose
d. Loss

10. ________ of business
a. Get out
b. Come at
c. Get upon
d. Get into


Answers

1. D
2. B
3. C
4. A
5. C
6. B
7. A
8. D
9. C
10. A

Other Chapters of Class 6

Facts

Did you know that Girl used to…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%