Alert: You are not allowed to copy content or view source

Spellings

Spellings

Spelling is the arrangement of letters to form words. In English language, there is no specific rule to form correct spellings of words and the process is very complex and irregular. Spellings of different words can be learnt by more practice and reading words related to different categories.


Students in second grade can learn more words by reading short stories, articles and words related different categories like animals and their sounds, clothes, body parts, basic emotions, food, etc.

Let’s learn important words related to different categories.

Animals and their sounds:

• Bees- hum and buzz
• Camels- grunt
• Chicks- cheep
• Cows- moo
• Crows- caw
• Dogs- bark
• Donkeys- bray
• Ducks- quack
• Frogs- croak
• Horses- neigh
• Lambs- bleat
• Monkeys- chatter
• Pigeons- coo
• Sheep- bleat

Clothes:

• Dress
• Garment
• Vest
• Robe
• Shirt
• Apparel

Body parts:

• Arm
• Leg
• Knee
• Elbow
• Ankle
• Calf

Basic emotions:

• Anger
• Happiness
• Sadness
• Calm
• Fear
• Joy
• Upset
• Love

Food:

• Drink
• Eat
• Rice
• Cheese
• Meal
• Milk
• Plant
• Energy


Collocations

Collocation refer to two or more words that are used together.

Some examples of collocations:

• Strong tea
• Heavy drinker
• Have rest
• Do your best
• Make money
• Make a noise
• Take a walk
• Do homework
• Make bed
• Save time
• Do the dishes
• Give advice
• Take a risk

 

Exercise

Choose the incorrectly spelt word.

1.
a. Buzz
b. Cheep
c. Brey
d. Quack

2.
a. Pigeon
b. Lamb
c. Apparel
d. Noice

3.
a. Meel
b. Neigh
c. Happiness
d. Strong

4.
a. Cheep
b. Chease
c. Calm
d. Calf

Choose the correctly spelt word.

5.
a. Feer
b. Elbow
c. Chater
d. Roub

6.
a. Vest
b. Garmant
c. Craok
d. Bleet

7.
a. Storng
b. Humm
c. Noice
d. Energy

Fill in the blank with the most suitable option.

8. ____ the dishes.
a. Make
b. Get
c. Do
d. Have

9. _____ a walk.
a. Get
b. Do
c. Go
d. Take

10. ____ your best.
a. Do
b. Make
c. Take
d. Have

Answers

1) C
2) D
3) A
4) B
5) B
6) A
7) D
8) C
9) D
10) A

Other Chapters of Class 2

Facts

Did you know that India has a…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%