International Spell Bee Registration Open Click here | IEO Result Declared Check here | IEO Level 2 Exam Timing & Guidelines Check here | Register for Maths, Science, English, GK Olympiad Exam Click here | Check Olympiad Exam Dates here | Buy Practice Papers for IEO, IOEL, HEO, IOEL etc here | Login here to participate in all India free mock test on every Saturday

Was this article Helpful?

Ability to understand situation-based variations in functions like requests, Refusals, Apologies, etc.

Ability to understand situation-based variations in functions like requests, Refusals, Apologies, etc.

In our day to day life, we are faced with many situations. It is very important to respond in a particular situation appropriately. We should try to respond in a polite manner. There might be situations where we might have to make request or apology or we have to accept or refuse something. So, our question or response should be according to the situation.


Exercise

Complete the given conversations with the most suitable option.

1.
Andy: May I drive your car today?
Twitch: ______________ (Refusing)
a. Sorry. I have to leave for office.
b. Don’t you have your own car?
c. Where is your car?
d. I like to drive my car very much.

2.
Amanda: You are late by an hour.
Nicole: ______________ (Apology)
a. I will come on time tomorrow.
b. No! I am late by just half an hour.
c. My apologies. I was stuck in traffic.
d. I’ll take care from next time.

3.
David: Can I take your bike for a ride?
John: ________________ (Accepting)
a. You know how to ride, right?
b. Where do you want to go?
c. Let me ride today.
d. Sure. Here are the keys.

4.
Jackson: Would you like to have coffee?
Jimmy: ________________ (Stating preference)
a. Yes, I would like to have tea.
b. No. I would rather have a glass of juice.
c. Sure. I would have some water.
d. Yes, please.

5.
Bill: Should I help you with your homework?
Will: _______________ (Polite reply)
a. You can try but you can’t.
b. Thank you but I would rather do it on my own.
c. You wish.
d. I don’t need your help.

6.
Mary: Can I borrow your laptop?
Ellen: _________________
a. Sure. Here you go.
b. You should go.
c. Go and get someone else’s.
d. I don’t need it.

7.
Nitin: I regret not being able to help you.
Deepak: _________________
a. I am least bothered about it.
b. Regret doesn’t help.
c. You should be.
d. I appreciate your concern.

8.
Jacky: Let’s go out for dinner.
Tiger: ______________
a. Why do you want to go?
b. Sure. Where do you want to go?
c. Why do you eat at night?
d. Why don’t you ask someone else?

9.
Rajan: Do you need some money?
Vikas: ______________
a. I didn’t ask for it.
b. Who told you about it?
c. No, but thanks for your generosity.
d. Not anymore.

10.
Peter: Thanks for selecting me.
Tony: ________________
a. Never thank anyone.
b. You deserved it.
c. Some other time.
d. Not now.

Answers

1. A
2. C
3. D
4. B
5. B
6. A
7. D
8. B
9. C
10. B

Other Chapters of Class 6

Euriosity

Facts

Did you know that The word 'Goodbye'…...?

Word Find

Search interesting words related to Shakespeare's Books..!

  EXPLORE  

70%