Alert: You are not allowed to copy content or view source

Adjectives

Adjectives

Adjective:
Adjectives are words that describe or modify the noun/ pronoun in a sentence.

E.g.
Asoka was a brave king.
In the above-mentioned sentence, ‘brave is an adjective which is modifying the noun ‘king.

Types of adjectives:
1) Adjective of quality
2) Proper adjective
3) Adjective of number
4) Demonstrative adjective
5) Distributive adjective
6) Interrogative adjective
7) Adjective of quantity
8) Possessive adjective

Degree of adjectives:

Positive: It is used to describe the quality of noun.
E.g. Sally is a beautiful girl.

Comparative: It is used when there is a comparison between two nouns or pronouns.
E.g. Elena is more beautiful than Sally.

Superlative: When noun is shown as a superior out of a club or group, class etc.
E.g. Ellen is the most beautiful girl in our class.

Important rules for adjectives:

• The meaning of ‘some’ and ‘any’ is almost same, but ‘some’ is generally used in positive sentences whereas ‘any’ is used in negative and interrogative sentences.
E.g. I have some fruits. I don’t have any fruits.

• “Few, a few, and the few” are used with countable nouns and “little a little and the little” are used with uncountable nouns.

• Article ‘the’ is used before a superlative degree.

• If we are talking about the same noun or pronoun, ‘more + positive degree’ is used instead of ‘comparative degree’.
E.g. He is more wise than clever.

• There are some adjectives that take ‘to’ after them instead of ‘than’.
E.g. senior, junior, superior, inferior, prior, etc.

• There are some adjectives that are not used in comparative or superlative degree.
E.g. unique, round, complete, exterior, interior, excellent, perfect, etc.

• Order of adjectives: If adjective of size, colour, age, etc. come together in a sentence, they should be used in the following order:

Opinion Beautiful, lovely, extraordinary
Size Big, large, small
Physical quality Rough, tidy, thin
Shape Square, round, rectangular
Age Young, old
Colour blue, red, pink
Origin Dutch, Japanese, Turkish
Material metal, wood, plastic
type general-purpose, four-sided, U-shaped

 

Exercise

Fill in the blanks with the most suitable option.

1. The _______ bank is three miles from here.
a. next
b. near
c. nearest
d. nearer

2. Have you bought _______ fruits?
a. some
b. every
c. each
d. any

3. My cousin visits us ________ three days.
a. every
b. each
c. never
d. often

4. The doctor said his condition is critical. There is _______ hope of his recovery.
a. the little
b. little
c. a few
d. few

5. __________ remarks that he made were very important.
a. The few
b. Few
c. The little
d. Little

6. There is _________ milk in this bowl than that.
a. little
b. a little
c. less
d. a less

7. The condition of the patient is much ________ today.
a. good
b. better
c. best
d. well

8. No _______ than twenty students were in the class.
a. less
b. little
c. few
d. fewer

9. He arrived _________ than I had expected.
a. late
b. later
c. latter
d. latest

10. Deepak is junior _______ Dev in service.
a. to
b. than
c. from
d. for

Answers

1. C
2. D
3. A
4. B
5. A
6. C
7. B
8. D
9. B
10. A

Other Chapters of Class 8

Facts

Did you know that English is the…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%