Alert: You are not allowed to copy content or view source

Verbs

Verbs

Verbs are words that express some action, existence or feeling.
For examples,
He cooks very delicious food.
She is a very kind woman.

The words “cooks” and “is” in the above sentences are verbs.

Verbs are broadly categorized as principal verbs and auxiliary verbs apart from transitive and intransitive verbs.

• The main verb, also called the principal verb refers to the important verbs that generally shows the action or state of being of the subject.
For example,
• She is laughing loudly.
• He works in a bank.

In the above sentences “working” and “going” are the main verbs.

The primary Auxiliary verbs are:
• Forms of to be: is, was, am, are, being, been, were.
• Forms of to have: has, had
• Forms of to do: does, did

“Modals” are also included in auxiliary verbs:
• May, might, can, could, shall, should, must, will and would.

In the sentence “You should help the poor.”, “should” is the helping verb while “help” is the principal verb.

Transitive verbs are the verbs in which the action passes over or transfers from the doer to something or someone, usually called as the object.
For example:
• He (Doer) kicks (Transitive verb) the ball. (Object).

• An intransitive verb is one in which action stops with the doer and does not require an object.
For example:
• He (Doer) laughed (Intransitive verb).


Subject- verb agreement: Subject-verb agreement means that the subject and the verb in a sentence should agree with each other in number i.e. if the subject is plural, the verb should also be plural and vice-versa.
Examples,
• Jack and Jason are working very hard.
• Students are making a lot of noise.
• He has been to this place earlier.


Exercise

Fill in the blanks with the most suitable option.

1. Each of these products _______ its own benefits.
a. have
b. has
c. carry
d. provide

2. The furniture in your house ______ very elegant.
a. looks
b. are
c. appear
d. look

3. Most of my friends _______ abroad.
a. is
b. resides
c. stays
d. live

4. He is one of the men who never __________ anyone easily.
a. trusts
b. disrespects
c. believe
d. hurts

5. Few students ______ cleared this exam.
a. have
b. are
c. has
d. has been

6. Brick and stone ________ lying scattered on the floor.
a. are
b. have been
c. is
d. were

7. Neither she nor her parents ________ her to get married.
a. takes
b. want
c. desires
d. has ever wanted

8. My father along with his friends _______ gone for a walk.
a. are
b. have
c. were
d. has

9. A plenty of water _________ supplied to the villagers.
a. has been
b. have to be
c. were
d. have been

10. A group of boys _______ playing in the playground.
a. were
b. is
c. are
d. have been


Answers

1. B
2. A
3. D
4. C
5. A
6. C
7. B
8. D
9. A
10. B

Other Chapters of Class 9

Facts

Did you know that The word 'Goodbye'…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%