Alert: You are not allowed to copy content or view source

Punctuations

Punctuations

Punctuation marks are various markings or symbols used in the English language to guide the reader through the text and understand it better.

Some common punctuations marks are:
• Full stop
• Comma
• Question mark
• Exclamation mark
• Colon
• Semi- colon

Full stop (.): It is also known as period. It is used at the end of a sentence and in abbreviations.
Examples,
• I need a glass of water.
• He is an M.P.

Comma (,): Comma is one of the most common punctuation marks and has many uses. Some of the uses of a comma are:
• To separate items in a list
1. My friends, cousins and colleagues will be there.

• In direct speech
2. He said, “I will call you.”

Question mark (?): It is used at the end of an interrogative sentence.
Examples,
• When will you come?
• Will you help me, please?

Exclamation mark (!): It is used at the end of an exclamatory sentence.
Examples,
• Wow! What a beautiful scenery!
• Alas! We have lost the match!


Exercise

Choose the correctly punctuated sentence.

1.
a. Bravo! You have done well!
b. Bravo, You have done well!
c. Bravo you have done well!
d. Bravo! You have, done well!

2.
a. I knew where he was going?
b. I knew where he was going.
c. I knew, where he was going.
d. I knew where, he was going.

3.
a. Do you know why she was crying.
b. Do you know why she was crying!
c. Do you know why she was crying?
d. Do you know why she was crying

4.
a. I need to go to the supermarket to buy eggs milk, bread, sugar and apple juice.
b. I need to go to the supermarket to buy eggs milk bread, sugar and apple juice.
c. I need to go to the supermarket to buy eggs, milk, bread sugar and apple juice.
d. I need to go to the supermarket to buy eggs, milk, bread, sugar and apple juice.

5.
a. He is the one who won the race?
b. He is the one who won the race.
c. He is the one, who won the race.
d. He! is the one who won the race.

6.
a. U.SA. is a developed country.
b. U.S.A. is a developed country.
c. USA is a developed country.
d. US.A. is a developed country.

7.
a. The teacher says, “The earth is round.”
b. The teacher says “The earth is round.”
c. The teacher says; “The earth is round.”
d. The teacher says: “The earth is round”

8.
a. Do you need more money!
b. Do you need more money.
c. Do you need more money?
d. Do you, need more money!

9.
a. Hey; What a brilliant idea that is.
b. Hey: What a brilliant idea that is.
c. Hey What a brilliant idea that is.
d. Hey! What a brilliant idea that is.

10.
a. I am going to miss this place.
b. I am going to miss this place?
c. I am going to miss this place!
d. I am going, to miss this place.

Answers

1. A
2. B
3. C
4. D
5. B
6. B
7. A
8. C
9. D
10. A

Other Chapters of Class 5

Facts

Did you know that A pangram sentence…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%