International Spell Bee Registration Open Click here | IEO Result Declared Check here | IEO Level 2 Exam Timing & Guidelines Check here | Register for Maths, Science, English, GK Olympiad Exam Click here | Check Olympiad Exam Dates here | Buy Practice Papers for IEO, IOEL, HEO, IOEL etc here | Login here to participate in all India free mock test on every Saturday

Was this article Helpful?

Punctuations

Punctuations

Punctuations tell us where to pause or stop in a sentence and how to begin a sentence.

Basic punctuation marks are ‘full stop, question mark, and comma’.

Full stop (.) is used to end a statement or simple sentence.
Question mark (?) is used to ask questions.
Comma (,) is used to separate items in a list.

Examples,

• The water is very cold in this river.

Pun1_1

• What are you doing these days?

Pun1_2

• I will buy fruits, vegetables and some milk.

Pun1_3 

 

Exercise

Choose the correctly punctuated sentence.

1.
a. There were birds deer and various other animals at the zoo.
b. There were birds deer, and various other animals at the zoo.
c. There were birds; deer and various other animals at the zoo.
d. There were birds, deer and various other animals at the zoo.

2.
a. Delhi is the capital of India?
b. delhi is the capital of India.
c. Delhi is the capital of India.
d. Delhi is the capital of India

3.
a. It’s very cold outside.
b. It’s very cold outside?
c. It’s very cold, outside.
d. Its very cold outside

4.
a. Do you know the way to library.
b. Do you know the way to library?
c. Do you know the way to library!
d. Do you know the way to library

5.
a. I want another drink
b. I want another drink?
c. I want another drink.
d. I want another drink!

6.
a. My daughter studies in grade 4.
b. my daughter studies in grade 4. 
c. My daughter studies in grade 4?
d. My daughter studies in grade 4

7.
a. My mother asked me to, buy bread, cheese, milk.
b. My mother asked me to buy bread, cheese and milk
c. My mother asked me to buy bread, cheese and milk.
d. My mother asked me to buy bread cheese and milk?

8.
a. There are forty students, in my class.
b. There are forty students in my class.
c. There are forty students in my class?
d. There are forty students in my class

9.
a. I bought bananas melons, peaches and apples today.
b. I bought bananas, melons peaches and apples today.
c. I bought bananas melons peaches and apples today.
d. I bought bananas, melons, peaches and apples today.

10.
a. Why were you late for the class yesterday?
b. Why were you late for the class yesterday
c. Why were you late for the class yesterday.
d. Why were you late for the class yesterday,

Answers

1. D
2. C
3. A
4. B
5. C
6. A
7. C
8. B
9. D
10. A

Other Chapters of Class 1

Euriosity

Facts

Did you know that 1 out of…...?

Word Find

Search interesting words related to Olympic Sports..!

  EXPLORE  

70%