International Spell Bee Registration Open Click here | IEO Result Declared Check here | IEO Level 2 Exam Timing & Guidelines Check here | Register for Maths, Science, English, GK Olympiad Exam Click here | Check Olympiad Exam Dates here | Buy Practice Papers for IEO, IOEL, HEO, IOEL etc here | Login here to participate in all India free mock test on every Saturday

Was this article Helpful?

Spellings

Spellings

In terms of writing and reading skills, understanding how words are spelled is critical. Certain words have different pronunciations or contain silent letters or repeating letters. It is necessary to pay close attention to words in order to learn them correctly. The following are some of the most commonly misspelt words:

• Realistic
• Feeble
• Guardian
• Gigantic
• Reign
• Approximate
• Industrious
• Saunter
• Strategy
• Blizzard
• Pasture
• Pedestrian
• Exhibit
• Withdraw
• Excavate
• Perish
• Courteous

Collocations:

Words that are regularly mentioned or paired together are referred to as collocations. It makes language sound more exciting and interesting, in addition to making it sound more natural.

Some commonly used collocations are:
• Round of applause
• Rice pudding
• Bank draft
• Do the dishes

Spe5_1

• Crack a joke
• Burst into laughter

Spe5_2

• Do a favour
• Withdraw an offer
• Heavy rain
• Maiden voyage
• Chilly wind
• Strong smell
• Well aware
• Strictly prohibited

Words related to different categories:

Feelings:
• Perception
• Emotion
• Conscious
• Experience
• Belief
• Opinion
• Frustration

Travel and food:
• Jaunt
• Journey
• Automobile
• Commute
• Wander
• Destination
• Descend

Health:
• Hygiene
• Medicine
• Disease
• Welfare
• Insurance
• Pharmacy
• Vaccination

Appearance and character:
• Complexion
• Illusion
• Blemish
• Deformity
• Beauty
• Personality
• Attribute
• Mysterious


Exercise

Find the correctly spelt word.

1.
a. Personalty
b. Ensurance
c. Concious
d. Descend

2.
a. Jaunt
b. Feable
c. Sounter
d. Mystireous

3.
a. Pharmasy
b. Experience
c. Voyege
d. Courtious

4.
a. Complesion
b. Exibit
c. Withdraw
d. Realstic

5.
a. Blizard
b. Stretegy
c. Opinoin
d. Perception

Fill in the blanks with the most suitable option.

6. _________ a joke
a. Burst
b. Draw
c. Crack
d. Fracture

7. __________ of applause
a. Square
b. Round
c. Rectangle
d. Circle

8. _______ an offer
a. Draw
b. Sketch
c. Allow
d. Withdraw

9. ________ voyage
a. Maiden
b. Bachelor
c. Empty
d. Hollow

10. _________ prohibited
a. Strictly
b. Stick
c. Straightly
d. Straight forward

Answers

1. D
2. A
3. B
4. C
5. D
6. C
7. B
8. D
9. A
10. A

Other Chapters of Class 5

Euriosity

Facts

Did you know that The word 'set'…...?

Word Find

Search interesting words related to Synonyms of…..!

  EXPLORE  

70%