International Spell Bee Registration Open Click here | IEO Result Declared Check here | IEO Level 2 Exam Timing & Guidelines Check here | Register for Maths, Science, English, GK Olympiad Exam Click here | Check Olympiad Exam Dates here | Buy Practice Papers for IEO, IOEL, HEO, IOEL etc here | Login here to participate in all India free mock test on every Saturday

Was this article Helpful?

Ability to understand situation-based variations in functions like requests, Refusals, Apologies, etc.

Ability to understand situation-based variations in functions like requests, Refusals, Apologies, etc.

In our day to day life, we are faced with many situations. It is very important to respond in a particular situation appropriately. We should try to respond in a polite manner. There might be situations where we might have to make request or apology or we have to accept or refuse something. So, our question or response should be according to the situation.

Exercise

Complete the given conversations with the most suitable option.

1.
John: Can I take your bike to office?
Logan: _____________ (Refusal)
a. Sure. Do you know how to ride a bike?
b. I hope you have a license.
c. Sorry, I have to go to hospital.
d. Sure. Here are the keys.

2.
Boss: Pawan, have you sent me the report?
Pawan: _________________.
a. Sir, I am working on it.
b. Sir, I’ll come to office tomorrow.
c. I won’t be late in future, sir.
d. What report are you talking about?

3.
Sid: Shall I help you lift the bag?
Jessica: ____________
a. Thanks but you can’t.
b. Sure, thanks.
c. I can manage my work myself.
d. You don’t have to.

4.
Jess: Can I borrow your umbrella?
Peter: _______________
a. You should bought your own.
b. It’s raining heavily.
c. Is it hot outside?
d. Sorry, but I have to go outside.

5.
Person 1: Help me with this problem, please.
Person 2: ____________________
a. I don’t know what are talking about.
b. Sure. Let me have a look.
c. Not today, please.
d. Ask someone else.

6.
Pooja: Can you drop me at office?
Ajay: ________________ (Refusal)
a. Sorry, my car is punctured.
b. Sure, here are the keys.
c. Let’s go.
d. Sure, I can.

7.
Samantha: ____________________
Jean: Hey! It is so cute. What’s its name?
a. Hey! Have we met before?
b. Hey! Where have you been?
c. Hey! How are you?
d. Hey! Have you met my puppy?

8.
Andes: My brother met with an accident yesterday.
Ellen: __________________
a. I don’t want to talk about it.
b. He is very careless.
c. Oh! Sorry to hear. How is he now?
d. Really! He is a good boy.

9.
Jason: Let’s meet for dinner tonight.
Rose: _______________
a. I don’t eat that much.
b. Sure. What time?
c. Do you often eat out?
d. Don’t you make dinner at home?

10.
Rajan: Have you brought my notebook?
Vikas: _____________
a. Oh! I forgot. I will bring it tomorrow.
b. Don't worry about it. You won’t need it today.
c. Let’s talk about something else.
d. Do you need it today?

Answers

1. C
2. A
3. B
4. D
5. B
6. A
7. D
8. C
9. B
10. A

Other Chapters of Class 5

Euriosity

Facts

Did you know that A new word…...?

Word Find

Search interesting words related to Harry Potter…..!

  EXPLORE  

70%