Alert: You are not allowed to copy content or view source

Jumbled Words

Jumbled Words

Jumble is a word problem where sentences or words are to be rearranged by scrambling its words or letters respectively. Usually, the words are rearranged to devise a grammatically correct and meaningful word, sentence or even paragraph.
For example,
• rain/ are/ the/ kids/ dancing/ in
• Kids are dancing in the rain.

A sentence has mainly three parts:
• Subject, verb and object
Example,
• She (subject) is eating (verb) an apple. (object)

To make a grammatically correct and meaningful sentence, the order of subject, verb and object should be correct. Generally, verb comes after the subject but in interrogative sentences verb comes before the subject.

Exercise

Rearrange the given words to make a meaningful sentence.

1. (A) many inventions (B)/ given us (C)/ science (D)/ has.
a. CDBA
b. CBDA
c. ABDC
d. ACBD

2. (A) here (B)/ problems (C) had enough (D) I have.
a. ABCD
b. ADBC
c. DCBA
d. ADCB

3. (A) she has (B)/ nothing (C)/ eaten (D)/ since morning.
a. DABC
b. ACDB
c. DBCA
d. ACBD

4. (A) the new project (B)/ the managing director (C)/ about (D)/ told us.
a. ADCB
b. BDCA
c. BACD
d. ACBD

5. (A) the committee (B)/ its decision (C)/ taken (D)/ has.
a. BDCA
b. ACBD
c. ADCB
d. BCDA

6. (A) shut the door (B)/ please (C)/ to sleep (D)/ and go.
a. BADC
b. ADBC
c. ABCD
d. BDCA

7. (A) last week (B)/ a new (C)/ I bought (D)/ bike.
a. ACDB
b. CBDA
c. ABDC
d. ABCD

8. (A) Raman (B)/ will do (C)/ this work (D)/ for me.
a. DACB
b. ADBC
c. CBAD
d. ABCD

9. (A) this is so (B)/ buy it (C)/ I cannot (D)/ expensive that
a. CBAD
b. CDBA
c. ADCB
d. ABCD

10. (A) his tall (B)/ famous for (C)/ John is (D)/ talks.
a. CBAD
b. ADCB
c. DCAB
d. ABCD

Answers

1. A
2. C
3. D
4. B
5. C
6. A
7. B
8. D
9. C
10. A

Other Chapters of Class 9

Facts

Did you know that There are 'Ghost…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%