International Spell Bee Registration Open Click here | IEO Result Declared Check here | IEO Level 2 Exam Timing & Guidelines Check here | Register for Maths, Science, English, GK Olympiad Exam Click here | Check Olympiad Exam Dates here | Buy Practice Papers for IEO, IOEL, HEO, IOEL etc here | Login here to participate in all India free mock test on every Saturday

Was this article Helpful?

Spoken and written expressions

Spoken and written expressions

In our daily lives, we are confronted with a variety of situations. It is critical to respond appropriately in a given situation. We should make an effort to respond politely. There may be occasions when we must make a request or apologise, or accept or refuse something. So, our question or response should be according to the situation.

Exercise

Complete the given conversations with the most suitable option.

1.
Elena: Would you like to go on long drive with me?
Stefan: _________________ (Polite apology)
a. I have lot of other things to do.
b. Why don’t you ask someone else?
c. It would be my pleasure, but I am very busy today.
d. Let’s go.

2.
Damon: I regret not being able to help you.
Bonny: _________________
a. It doesn’t matter.
b. I appreciate your concern.
c. It is so careless of you.
d. I don’t need your apology.

3.
Julia: Will you accompany me for a trip?
Lisa: ___________________
a. I am happy you asked me, but journeys don’t suit me.
b. Not really.
c. Do you have any clue what you are saying?
d. Let’s have dinner together.

4.
Jacob: Which one you prefer; online shopping or shopping in mall?
George: ____________________
a. Thank you for informing me.
b. You should not be bothered about it.
c. It doesn’t matter.
d. I like online shopping.

5.
Person 1: Do you need some money?
Person 2: _____________
a. No, but thank you for your concern.
b. Why would you care?
c. I didn’t ask for it.
d. Not now.

6.
Sally: My car has broken down. Can I use your car today?
Rhea: ____________________ (Accepting the request)
a. That’s sad, but I need to go somewhere.
b. Sure, here are the keys.
c. I am afraid, I don’t have a car.
d. No thanks.

7.
Raman: Why didn’t you come to my wedding?
Sneha: _______________ (Apology)
a. I came but you were very busy.
b. I will come next time.
c. Sorry, but I had an exam that day.
d. I totally forgot about it.

8.
Andy: I am sorry for the slight delay.
Ellen: ________________ (Accepting the apology)
a. It doesn’t matter now.
b. This is not the way to deal with something.
c. Good for you.
d. It’s alright.

9.
Jack: Let’s play football.
Jacob: ____________ (Stating preference)
a. I would play cricket instead.
b. Yeah, it’s my favourite sport.
c. I don’t really like it.
d. Who else is coming?

10.
Serena: Can I borrow your book?
Venus: ________________ (Refusing)
a. Sure, here you go.
b. Why didn’t you bring your own book?
c. Sorry, I need it.
d. Where is yours?

Answers

1. C
2. B
3. A
4. D
5. A
6. B
7. C
8. D
9. A
10. C

Other Chapters of Class 7

Euriosity

Facts

Did you know that The shortest, oldest,…...?

Word Find

Search interesting words related to Harry Potter…..!

  EXPLORE  

70%