Alert: You are not allowed to copy content or view source

Adverbs

Adverbs

Adverbs are used to modify or describe verbs, adjectives and other adverbs in a sentence.


Look at the following sentences.


• He walks slowly.

Adv4_1

• He is very intelligent.

Adv4_2

• The race finished too quickly.

In the first sentence, the adverb ‘slowly’ is describing the verb ‘walks’, in the second sentence, the adverb ‘very’ is describing the adjective ‘intelligent’ and in the third sentence the adverb ‘too’ is describing the adverb ‘quickly’.

Types of adverbs
1. Adverb of manner
2. Adverb of time
3. Adverb of place
4. Adverb of degree
5. Adverb of frequency

Today, we will learn ‘adverb of manner and adverb of degree’.

Adverb of manner: An adverb of manner describes the way or manner in which something happens, happened, or will happen. Adverbs of manner respond to the question "How?" by describing how something is done or occurs. This includes words like slowly, loudly, and quickly.
Examples,
• They are singing loudly.
• Elderly people drive slowly.
• You speak English fluently.
• Try to do it carefully.

Adverb of degree: Adverbs of degree tell us about the intensity of something. The words "too", "enough", "very", and "extremely" are examples of adverbs of degree.
Examples,
• The water is extremely hot.
• You are running too slowly.
• The movie is very interesting.

Exercise

Identify the adverb in the following sentences.

1. The old man walked away.
a. Old
b. Man
c. Walked
d. Away

2. She is trying to be extremely helpful.
a. Helpful
b. Trying
c. Extremely
d. Be

3. He gets up early.
a. Up
b. Early
c. Gets
d. He

4. She could hardly move her legs.
a. Hardly
b. Move
c. Could
d. Her

5. Jenny was not fond of flowers, especially rose.
a. Rose
b. Especially
c. Fond
d. Flowers

6. He was trying hard to cope with the situation.
a. Cope
b. Situation
c. Hard
d. Trying

7. I never watch horror movies.
a. Horror
b. Movies
c. Watch
d. Never

8. They embraced each other warmly.
a. Each
b. Warmly
c. Other
d. Embraced

9. Don’t you ever get tired?
a. Ever
b. Get
c. Tired
d. Don’t

10. He coughed loudly to attract her attention.
a. Coughed
b. Loudly
c. Attract
d. Attention


Answers

1. D
2. C
3. B
4. A
5. B
6. C
7. D
8. B
9. A
10. B

Other Chapters of Class 4

Facts

Did you know that English is the…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%