Alert: You are not allowed to copy content or view source

Pronouns

Pronouns

Pronouns are the words used in place of nouns.

Look at the following sentences.

1. Rajan is an intelligent boy. He studies in class 1.

Pronouns_1

2. Sudha is my best friend. She lives in my neighbourhood.

Pro1_2

In the first sentence, ‘he’ is a pronoun as it has been used for the noun ‘Rajan’.

In the second sentence, ‘she’ is a pronoun as it has been used for the noun ‘Sudha’.

• The pronoun ‘I’ is used for the person who is speaking.
• ‘He’ is used for a singular ‘boy/man’.
• ‘She’ is used for a singular ‘girl/woman’.
• ‘They’ is used for a group of people.
• ‘It’ is used for animals, plants and non-living objects.

Exercise

Fill in the blank with the correct pronoun.

1. Ashoka was a great warrior. ______ won many wars.
a. They
b. She
c. He
d. It

2. Children are very happy because _____ are going on a trip.
a. He
b. They
c. She
d. It

3. Angelina is a pretty girl. _______ studies in class 1.
a. She
b. He
c. They
d. It

4. I like this book. ______ has many pictures.
a. He
b. You
c. I
d. It

5. _______ am going to learn French.
a. They
b. I
c. He
d. She

Identify the pronoun in the following sentences.

6. James is an honest boy. He never tells a lie.
a. An
b. James
c. He
d. Lie

7. She wants to win the competition.
a. She
b. To
c. Win
d. The

8. They want to go for a long walk.
a. Want
b. Go
c. For
d. They

9. Where is your car? Is it in the garage?
a. Is
b. It
c. Where
d. The

10. I don’t want to work anymore.
a. To
b. Work
c. Anymore
d. I

Answers

1. C
2. B
3. A
4. D
5. B
6. C
7. A
8. D
9. B
10. D

Other Chapters of Class 1

Facts

Did you know that The dot on…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%