Alert: You are not allowed to copy content or view source

Prepositions

Prepositions

Prepositions are words that are used to describe the relationship between other words in a sentence. They are used before nouns, pronouns or noun phrases.
Examples,
• Ellen lives in this house.

Pre4_1


• I will go there with my friends.

Pre4_2


• My brother is coming on Sunday.

Prepositions are generally used to indicate direction, time and location.


Direction: across, along, around, against, towards, to, up, etc.


Examples,
• I am going to college.

Pre4_3

• He is going towards railway station.

Pre4_4


• He is walking along the road.

Pre4_5


• He is swimming across the river.

Pre4_6

Time: in, on, at
Examples,
• I will meet you in the morning.
• I will meet you at 7 pm.
• I will meet you on Sunday.

Location: at, on, in
Examples,
• I will meet you at office.
• I will meet you in the park.
• I will meet you on M.G. road.

Exercise

Fill in the blanks with the most suitable options.

1. She was standing ______ one foot.
a. with
b. at
c. in
d. on

2. They were heading _______ the German border.
a. towards
b. in
c. against
d. at

3. She lives _______ her parents.
a. along
b. with
c. against
d. across

4. Our house is just ______ the corner.
a. in
b. from
c. around
d. with

5. They walked slowly _______ the road.
a. at
b. in
c. against
d. along

6. They arrived late ______ the airport.
a. on
b. with
c. at
d. along

7. I read about it _____ the paper.
a. in
b. from
c. at
d. with

8. Put the guitar _______ the wall.
a. on
b. against
c. across
d. in

9. The village is further _____ the valley.
a. up
b. from
c. with
d. against

10. She began to walk away _______ him.
a. on
b. along
c. from
d. in

Answers

1. D
2. A
3. B
4. C
5. D
6. C
7. A
8. B
9. A
10. C

Other Chapters of Class 4

Facts

Did you know that There's a name…...?

Word Find

Quick Links

Explore

SchoolPlus Program

Yearlong program for Olympiads preparation & to build necessary skills for future.

Explore More icon

Olympiad Exam Dates

Time to mark your calendar with the upcoming Olympiads exam schedule.

Explore More icon

LIVE Classes for Olympiads

Take your Olympiad preparation to next-level by taking LIVE Classes.

Explore More icon

Olympiad Test Series

Assess your performance by taking topic-wise and full length mock tests.

Explore More icon

India’s First Summer Olympiads

Know your true potential by participating in Unicus Olympiads for classes 1-11.

Explore More icon

Asia’s Biggest Winter Olympiads

Give wings to your innovation by appearing in CREST Olympiads for Prep/KG to classes 1-10.

Explore More icon

70%